Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

вівторок, 21 лютого 2017 р.

День рідної мови

     Жило на землі плем’я розумних людей, а у ньому сім’я: мама, тато і донька Ая. Одного разу пішли тато і Ая до лісу, щоб вистежити здоровенного ведмедя. Тато хотів вполювати звіра, але списа забув вдома. Розмовляти люди того часу не вміли. Взяв тато шматок кори від дерева і намалював листа мамі. Ая побігла додому, понесла листа матусі. Мама «прочитала» листа і закричала. Збіглися всі родичі. Всі подумали, що ведмідь хоче з'їсти чоловіка. Родичі схопили зброю і кинулися на допомогу. Коли мисливець побачив озброєний натовп, то дуже злякався і кинувся втікати. Довго вони так бігли. Нарешті знесилений чоловік побачив перехожих старців-мудреців і заховався за них.
Учасники свята
Коли підбігли люди і все з’ясувалося, то всі довго сміялися. А старці задумались. Щоб не було плутанини, вирішили вигадати слова і  дати кожному предметові, явищу, дії назву. З тих пір люди почали користуватися мовленням. 
Мова – душа народу 
В школі  з нагоди Дня рідної мови відбулося театралізоване дійство за участю 4 та 5 класів. Школярі декламували поезії про рідну мову, читали гуморески, співали пісні. Ми ще раз звертаємо увагу всіх на важливість цієї проблеми, адже:
Солов’їну, барвінкову,
колосисту — на віки —
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.

Немає коментарів:

Дописати коментар