Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

четвер, 22 вересня 2016 р.

Наполеглива праця гарантує успіх

Панасюк Інна
Учениця 11 класу Панасюк Інна займається в МАН вже четвертий рік поспіль. Любить досліджувати різножанрову художню літературу. Так, в 2015 - 2016 навчальному році Інна працювала над темою: " Вплив сучасної української пісні на формування світоглядних позицій українського суспільства (на основі пісень гурту "Океан Ельзи")". З даною роботою успішно виступила на районному етапі захисту наукових робіт. В ІІ етапі захисту науково-дослідницьких робіт в Малій академії наук учнівської молоді виборола ІІІ місце в секції "мистецтвознавство".

В роботі висвітлюється, зокрема, питання актуальності проблематики сучасних пісень гурту, адже 2015 рік стає ще однією із сотні трагічних сторінок в житті України. Тому й не дивно, що пісні «Океану Ельзи», які народилися цього року, просякнуті духом часу. Вони наскрізно-соціальні, порушують проблеми, без вирішення яких навряд чи зможемо ми побудувати європейську Україну.
Промовистою в цьому плані є пісня «Не твоя війна». За словами Вакарчука, головна ідея ховається в назві, вона є непростою для зізнання навіть самому собі – нам, українцям, протягом багатьох століть постійно нав’язують ззовні чиїсь думки, дії і, навіть, війни. Нині настав час, врешті, брати відповідальність та ініціативу на себе. «Головна битва – всередині кожного з нас, всередині нашого суспільства. Адже «твоя війна» - це боротьба з власними комплексами, страхами щось змінити, вплинути на те, що відбувається навколо тебе, не звинувачувати «десь і когось», а брати ситуацію в свої руки. Це – надскладно, та без цього немає успішного майбутнього ні у людини, ні у суспільства, ні у країни» [Електронний ресурс]:
Бій на світанні, сонце і дим.
Мало хто знає, що ж буде з ним.
Що буде завтра в юних думках –
В когось надія, а в кого страх. [Електронний ресурс]
Гірчить докором довірливе звертання «мамо», бо занадто дорогу ціну ми змушені платити зараз через те, що вчасно не розгледіли друзів, ворогів та, навіть, богів обрали не тих:
Гілля калин похилилося.
Мама, кому ж ми молилося?
Скільки іще забере вона
Твоїх дітей, не твоя війна? [Електронний ресурс]
Уже в перші дні на офіційному сайті групи кліп на пісню «Не твоя війна» переглянули 3 855 161 користувачів. Це й не дивно, адже ситуація в країні так чи інакше стосується кожного з нас. Те, як Святослав Вакарчук реагує на «не твою війну», допомагає і всім нам усвідомити важливість подолати свої страхи, комплекси, скинути тягар меншовартості, зрозуміти, що маємо вирішувати своє майбутнє самостійно:
Так було добре там і колись.
Там, де без поту і там де без сліз.
Тільки не було в того мети –
Я так не можу, а як зможеш ти? [Електронний ресурс]
Робота над піснею «Життя починається знов», як згадує лідер гурту «Океан Ельзи», почалася ще у жовтні 2014 року, а остаточний варіант був завершений у січні 2015 року. «Я написав приспів відразу. Сів за піаніно і все – більше не змінював ні слова: просто сів і почав грати. А далі я зрозумів, що емоційно виснажився, що не можу зараз нічого написати і потрібно просто чекати».
На наш погляд, проблему, яку порушує С. Вакарчук, важлива не лише для України. Адже світ сьогодні стає дедалі небезпечнішим, ніколи не знаєш чи зможеш виконати задумане, здійснити мрії. Та не можна опускати руки, потрібно знаходити можливості радіти життю попри все:
Там, десь по радіо, чути так тихо
Близькі і рідні слова.
А тут, - від подібного з далеку сміху
Обертом йде голова.
I кожну мить я помічаю, як доля дає мені знак,
Знову, і знову. [Електронний ресурс]
Святослав Вакарчук, зазначає, що «справа не стільки і не тільки в добробуті, матеріальному забезпечені, а в більш відкритому, щирому ставленні до життя, а також у таких базових цінностях, як особиста внутрішня свобода і взаємоповага незалежно від віку, статусу та поглядів» [Електронний ресурс]:
Десь там, - у океані подій;
Десь там, - на висоті моїх мрій.
Десь там, там де панує любов;
І я відчуваю, як серце співає!
Як поруч з тобою - життя починається знов!
Починається знов! [Електронний ресурс]
Лідер «Океану Ельзи» вкладає в слова останніх пісень ті вкрай важливі життєві позиції, які допоможуть українцям змінити своє ставлення до світу, суспільства та до себе самого. Те, що пісня знайшла свого слухача свідчать факти статистики: 1 052 164 переглядів користувачів станом на 9 січня 2016 року.
Остання пісня групи «Мить». Для Вакарчука вона стала особливою. Автор присвятив її всім бійцям АТО. Адже цифри статистики сухі й безжальні, але за кожною із них – людське життя, скалічена доля. Пісню С. Вакарчук написав дуже швидко, проте йому здавалося, що чогось бракує в ній, якоїсь важливої деталі, «миті». Вона прийшла до автора несподівано під час відвідування поранених у госпіталі. Про це Вакарчук розповідає так: «Перед однією палатою лікар мене попередив, що хлопець, якого зараз побачу, поранений на війні, дивом вижив в надлюдських умовах. Осколком йому відірвало руку... І з цим дуже важким пораненням він провів 4 (!) доби на морозі, просто на снігу. Один. Бо інші загинули чи замерзли. Потім лікарям довелося ампутувати йому ще й обидві відмороженні стопи … але він Вижив! Я хвилювався перед знайомством та лише до тієї миті, поки не зайшов до нього і побачив перед собою впевнену, усміхнену людину, яка заряджала мене своїм оптимізмом, планами на майбутнє і якоюсь неймовірною енергетикою. В його душі була весна! Він ділився нею з усім світом!»
І того ж вечора пісня була дописана, знайшовся останній рядок, якого так не вистачало автору.
У виконанні гурту пісня «Мить» стає своєрідним посланням до всіх, хто зневірився, здався, перестав мріяти та прагнути жити:
І поглянь, як навколо світає.
І як сніг неймовірно блищить.
Не спіши, най вона зачекає.
Ще мить…[Електронний ресурс]
Дійсно: все може змінитися за одну мить в житті людини, тому кожна з них вкрай важлива. Те, що сформувало тебе, заради чого ти замерзав в окопах, гинув від розстрілів «градами», важко переоцінити:
Пригадай той садок коло хати.
Де плекав свої мрії малим.
І де читав перед сном тобі тато.
А ти сидів коло вогнища з ним. [Електронний ресурс]
І в твоєму майбутньому не менше прекрасних моментів, тому не можна здаватися до останньої миті. Можливо, вона стане для тебе відправною точкою в майбутнє, в твою нову весну:
Потерпи, най вона зачекає.
Ще мить…
Не спіши.
Вже весна наступає.
За мить…[Електронний ресурс]
Як і дві попередніх ця пісня знову зібрала неймовірну кількість переглядів на офіційному сайті гурту – 1 338 061 переглядів за декілька днів Це найяскравіше свідчення популярності та авторитету «Океану Ельзи». Дуже важливо, що в складний для країни час, гурт пропагує такі гуманістичні цінності:
-         кожне життя важливе;
-         потрібно бути відповідальним за свою долю і долю країни;
-         не можна боятися змін, починати їх потрібно із себе;
-         будь-яка мить людського життя унікальна – цінуй її (уривок із роботи).

Немає коментарів:

Дописати коментар