Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

середа, 8 березня 2017 р.

Актуальність образу України-матері, створеного Кобзарем


Автор статті - Розумець Павлина, учениця 11 класу школи
Україна зустріла 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в боротьбі за свою свободу і незалежність. Тому й не дивно, що безсмертне слово Кобзаря зазвучало сьогодні з новою силою. Воно окрилювало героїв на  Майдані. Сергій Нігоян – перший загиблий із Небесної сотні  читав напам’ять на барикадах уривок з поеми «Кавказ», звертаючись до однодумців із закликом до боротьби. Рядки поеми адресовані і майбутнім Героям Майдану:
... І вам слава, сині гори,
Кригою окуті.
І вам, лицарі великі,
Богом не забуті.
Борітеся – поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая! 

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час промови на Майдані назвав Тараса Шевченка пророком, голос якого відкриває нам двері свободи і щастя на своїй рідній землі. Першоієрарх звернувся до всіх із проханням молитися за рідну землю, яка дала нашому народу і цілому світові такого великого пророка. «Молімося за неподільність нашої землі. За те, щоб Господь Бог оберігав усіх нас від лиха війни і нового кровопролиття. А наш Тарас нехай будить наші серця і наше сумління словом вічного Воплоченого люблячого Бога батьків наших». [6, електронний ресурс]
Лунає поезія Шевченка і сьогодні в солдатських окопах на сході України, стверджуючи істину:
Нема на світі України,
Немає другого Дніпра,
А ви претеся на чужину
Шукати доброго добра… 
України-матері – це найяскравіший i водночас найтрагічніший образ у ліриці Тараса Шевченка. Як стверджує Софія Грица: «Образ України в його поезії, піснях, малюнках є рефракцією власної стражденної долі — дитячого сирітства, пережитого десятирічного заслання і останніх літ короткого життя і водночас незмірної любові до України…» [3, електронний ресурс]
Це почуття змушує поета говорити відверто. З його революційної поезії постає образ України – країни без волі, зрадженої власними дітьми, розграбованої колишніми союзниками, які стали тепер фактичними володарями:
Доборолась Україна
До самого краю.
Гірше ляха свої діти
Її розпинають.
Замість пива праведную
Кров із ребер точать.  
Чи не парадоксально в світлі останніх подій звучать рядки послання «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм…», написаного в 1845 році? Чому ж ми ніяк не можемо засвоїти уроки історії? Знову і знову стукають в свідомість українців слова Кобзаря:
… Бо хто матір забуває,
Того Бог карає… 
В творчості Тараса Григоровича Шевченка Україна персоніфікований образ. Вона страждає, кохає, журиться за своїх невдячних дітей та, як і будь-яка мати, готова пробачити їм, аби лише було на те їх щире каяття та бажання змінитися:
Нехай мати усміхнеться,
Заплакана мати.
Благословить дітей своїх
Твердими руками
І діточок поцілує
Вольними устами. 
Та не буде прощення тим, хто зрадив Батьківщину, народ, тим, хто прикривається  фальшивими лозунгами:
Ви – розбійники неситі,
Голодні ворони.
По якому правдивому,
Святому закону
І землею, всім даною,
І сердешним людом
Торгуєте? 
Саме вони є причиною недолі України, тому не минути їм кари за біль і страждання рідної землі:
… Дуріть себе, чужих людей,
Та не дуріть Бога.
Бо вдень радості над вами
Розпадеться кара
І повіє огонь новий
З Холодного яру. 
Як тут не погодитися з думкою Софії Грици про те, що естетична свідомість генія Шевченка базується  на «…особистій рефлексії поета на історичне минуле України, пророче провидіння її майбутнього, що й стало вихідною точкою у визначенні сущого в його мистецтві та оцінці світової вартості його поезії.» 
Поет, створюючи образ рідної землі, прагне показати і нову України, за яку варто боротися. А в минулому шукає приклади  волі й героїзму, які дають надiю і силу для боротьби та право на омріяне майбутнє:
І оживе добра слава,
Слава України,
І світ ясний невечірній
Тихо засіяє…

Отже, сьогодні образ України, виплеканий Кобзарем, як ніколи актуальний. Тарас Григорович Шевченко показує її в своїй поезії різною: вона прекрасна, велична і, водночас, скривджена власними дітьми. Поет вірить, що українці зуміють стати гідними синами своєї України-матері та об’єднатися заради її добробуту. 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


1.     Борітеся – поборете! Поетика революції. / Уклад. та автор передмови  О. М. Уліщенко. – Х.: Віват, 2014. – С. 96
2.     Виноградська Г. Поезія Майдану. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://maysterni.com 
3.     Грица С. Фольклорна проекція в поезії Т. Шевченка //«Народна творчість та етнологія» – 2013. - № 3 – С. 25
4.     Доценко Т. Безсмертне слово «Кобзаря» // Вивчаємо українську мову та літературу. – 2008. - № 8 (156). – С. 14
5.     Слоньовська О. Сторінки підручника. Постать. Світогляд // Українська мова та література. – 2004. - № 2 – 4 (354 – 356). –  С. 49
6.     Музичук Н. Шевченко на майдані. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://www.hromada.hu
7.     Шапошникова І. В. «Лінгвостилістика творення образу України в українській поезії другої половини ХХ століття».  – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.irbis-nbuv.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар