Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

пʼятниця, 3 листопада 2017 р.

Від Кирила і Мефодія до Петра Яцика


КИРИЛО І МЕФОДІЙ


Костянтин (Кирило) (827 – 14 лютого 896р.), здобувши освіту в Константинополі, знав східні мови, латинську, арабські і староєврейську, був талановитим філологом, працював також і бібліотекарем у патріаршій бібліотеці, викладав філософію у вищій константинопольській школі.
Мефодій (815 – 6 квітня 885 р.) був управителем однієї слов’янської провінції у Візантії, а згодом став помічником Костянтина у місіонерській, літературній та освітній діяльності.
А вже 863 року Кирило і Мефодій привезли до Велеграфа слов’янську абетку та 3 – 4 богослужебні книги, перекладені на слов’янську мову. У посланні папи Іоанна VІІІ до моравського князя Святополка Костянтина названо «творцем слов’янського письма».
Існує два різновиди старослов’янських писемних знаків: кирилиця (на честь просвітителя Кирила (Костянтина) і глаголиця.


НЕСТОР-ЛІТОПИСЕЦЬ

Нестор-літописець (бл.1056-1113р.р.) – святий, письменник, літописець. Народився 1056 р. в Києві. У той час, коли преподобний Антоній у безмовній тиші печері вимолював прощення для роду людського, блаженний Феодосій розбудував монастир, прийшов Нестор сімнадцятирічним юнаком до святої обителі.
Преподобний Нестор належить до найосвіченіших людей Київської Русі кінця ХІ – початку ХІІ століття. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератур, досконало володів грецькою мовою.
З його праць збереглись життєписи святих страстотерпців Бориса і Гліба, преподобного Печерських. Найвизначніший твір Нестора-літописця «Повість минулих літ» складений на основі раніше написаних літописів, архівних, народних переказів та оповідань з поєднанням сучасних авторові подій.

ПЕТРО ЯЦИК

Петро Яцик народився в 1921 році на Західній Україні, залишив свою батьківщину у 1945 році та прибув до Канади. Після участі у справах кількох ділових підприємств у Торонто він у 1961 році заснував своє власне будівельне підприємство і швидко став одним з накрупніших власників промислової компанії.
Починаючи з 70-х років ХХ століття, Яцик щиро підтримав українську науку й освіту. З допомогою фонду ім. Петра Яцика він заснував важливі академічні програми в Гарвардському, Лондонському, Колумбійському, Альбертському університетах та в університеті Торонто. Організовуючи Центр українських історичних досліджень ім. Петра Яцика, він ставить на меті створення фундаментальної Історії України англійською мовою.
В 1995 році Петру Яцику присвоєно почесне звання Доктора Законів Альбертського університету.

Немає коментарів:

Дописати коментар