Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

17.04.2020


Читацький практикум. Читання творів сучасної актуальної літератури. «Ключ» до прочитання постмодерних і постпостмодерних творів. Деконструкція і дешифрація як один із методів прочитання.

Ознайомтеся із термінами

ДЕКОНСТРУКЦІЯ
Найважливіше завдання деконструкції полягає “у виявленні внутрішньої суперечливості тексту, прихованих в ньому та не помічених не лише недосвідченим, “наївним читачем”, але й вислизаючих від самого автора … “залишкових смислів”, котрі дісталися у спадок від дискурсивних практик минулого, закріплених в мові у формі мислиннєвих стереотипів та несвідомо трансформованих сучасними авторові мовними кліше…” Лідер французького постструктуралізму Ж. Дерріда рішуче називає текстом все, що сприймається людиною: “Для мене текст безмежний. Це абсолютна тотальність. Немає нічого поза текстом. Це означає, що стіл для мене – текст. Те, як я сприймаю цей стіл – долінгвістичне сприйняття, – вже саме по собі для мене текст”

ДЕШИФРАЦІЯ
(від франц. - розбирати, відгадувати) — 1) Прочитання тексту, написаного умовними знаками (шифром), тайнописом. Шифрація та Д. використовувалися з давніх-давен. Відомо, Що Гай Юлій Цезар (100—44 до н. е.) листувався з Марком Тулієм Цицероном (106—43 до н. е.) за допомогою шифрованих послань. З Д., зокрема, мають справу юристи, розслідуючи протиправну діяльність, коли ті, хто порушує закон, прагнуть утаємничити свої дії. Проблеми шифрації та дешифрації виникають також у сфері екон. діяльності, в політиці, у міжнар. відносинах і пов'язані насамперед з проблемами гарантування інформаційної безпеки, збереження держ. таємниці, захисту інтелектуальної власності тощо. Широке застосування комп'ютерів у різних сферах людської діяльності (напр., у банківській справі) дало поштовх розвитку методів шифрації та Д. Як свідчить практика, до кожного шифру чи пароля — у банківських системах або у базах даних розвідувальних служб — добирають власний ключ.

Виберіть тексти для прочитання. Спробуйте проаналізувати один із віршів С. Жадана тут та виразити власне ставлення до прочитаного (робота в зошитах). Вивчіть поезію або уривок із поезії, запишіть її декламування та надіщліть запис на телеграм.

Немає коментарів:

Дописати коментар