Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

понеділок, 21 березня 2022 р.

22.03.2022

 Складні речення з різними видами сполучникового і
безсполучникового зв’язку


1. Завдання: прочитати текст, визначити стиль, тип мовлення, які види речень переважають, роль цих речень, знайти вивчені орфограми; стисло переказати текст, використовуючи складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком.

          Був початок липня 1844 року. День видався напрочуд сонячний і жаркий. Надвечір подув легенький північно-західний вітерець, по небу попливли хмари, пішов рясний теплий дощ. Дощовий вечір змінила чудова біла ніч. Додому Тарас повертався пізно. Йшов безлюдними вулицями, пригадував події прожитого дня: з ранку до полудня працював у Академії, на обід потрапив до Євгена Павловича, якого довгенько не бачив. Наговорилися від душі. Євген Павлович прочитав останній розділ свого нового роману «Чайковський», а він познайомив Гребінку зі своєю останньою поемою «Слова». Гребінка уважно прочитав раз, вдруге і замислився:

-        Скажи, навіщо ти пишеш? Невже ти думаєш, що хтось надрукує цю поему? Читаєш – і страшно стає. За тебе, Тарасе, страшно.

-        Знаю, все знаю, дорогий Євгене Павловичу. Але інакше писати не вмію. Ні серце, ні совість не дозволяють писати по-іншому. Кажете, не надрукують? Ну й що ж? знайдуться такі, що переписуватимуть, читатимуть своїм однодумцям. Я вважаю – це головне.

Ось уже п’ять місяців спливло, як він повернувся з України, а перед очима знову і знову повстали картини жахливих страждань кріпаків, дикого свавілля панів, і ці спогади не давали покою, ятрили серце. Знову й знову перегортав у своїй пам’яті сторінки баченого ним на рідній землі. Багато змін сталося в його житті протягом тих майже п’ятнадцяти років, відколи він залишив свою знедолену батьківщину. Так не змінився його рідний край за ці п'ятнадцять років. Хіба що неволя й рабство стали лютішими, стогін народний ще голосніший, а хвилі гніву людського ще потужніші.

(з книги Д. Красицького «І оживе добра слава»)

2.Пройдіть тестування.  

Код доступу 9202924,  використати цей код,

відкривши посилання
join.naurok.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар