Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

понеділок, 16 травня 2022 р.

17.05.2022

 Загальнолюдські риси ініціативності, працьовитості, лицарства, благородства, вірності почуттю та обов’язку в романі П. Куліша "Чорна рада". Персонажі твору

1. Перегляньте відео (тестування робити не потрібно).

2. Пройдіть тестування тут. Надішліть скрін результату.
3. Дайте відповіді на запитання:
-  Що мав на увазі І. Брюховецький, проголошуючи рівність між козаками? Чи дотримав він свого слова?

-  Чи можна за допомогою портретної характеристики І. Брюховецького з’ясувати ставлення П. Куліша до свого героя? Чим це зумовлено?

- Як ви вважаєте, через що виникла розбіжність у поглядах Я. Сомка та І. Брюховецького щодо подальшої майбутньої долі України? Свої переконання обґрунтуйте.

- Чи правильно вчинив Я. Сомко, відмовившись від допомоги Кирила Тура?


4.  Розгляньте таблицю. З її допомогою напишіть порівняльну характеристику Я. Сомка та І. Брюховецького
Сомко Яким Семенович (наказний гетьман України-Руси 1660-1663) – прилуцький полковник, брат першої жінки Б. Хмельницького. Очолював козацьке військо в битвах проти Кримського ханства та Московії. Після Чорної Ради під Ніжином, де гетьманську булаву перебрав І. Брюховецький, за наказом останнього був страчений разом зі своїми прибічниками (18.09.1663)
 
Брюховецький Іван Мартинович
 (лівобережний гетьман 1663-1668) – ставленик Московії, проголошений гетьманом на Ніжинській Чорній Раді 17-18 червня 1663 року. На Чорній Раді за гетьманську булаву Лівобережної України боролися два свояки Б. Хмельницького – наказний гетьман Яким Сомко (брат першої жінки Хмельницького) і ніжинський полковник Василь Никифорович Золотаренко, він же Нечипоренко та Васюта Ніжинський (брат останньої жінки Хмельницького)
Портрети
красивий, високий, міцний, кремезний, кругловидий, русявий, голова в кучерях, як у золотому вінку, очі ясні, веселі як зорі, ходить, говорить по-гетьманськи, у дорогому вбранні
середнього віку, середнього росту, постать і врода зовсім не гетьманська, так наче чоловік простенький, тихенький (не ватажок), очі якісь чудні, читає із-під тишка (злодій…пройдисвіт, гадюка)
 
 
Риси характеру й вдачі:
цінує в людині високі моральні ідеали, дотримувався козацької моралі, мудрий політичний державний діяч, героїчна смерть
позирав гордо…узявшись у боки, потакає розпусникам, зрадив козацьким законам, моралі, підступність, слабкодухість, «собаці собача смерть»

Немає коментарів:

Дописати коментар