Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

вівторок, 28 лютого 2017 р.

Вітаємо переможців обласного етапу МАН


Кучерява
Анна
Учениця 9 класу школи - Кучерява Анна зацікавилася темою "Народна демонологія в повісті Григорія Квітки-Основ’яненка "Конотопська відьма" та протягом І семестру 2016 - 2017 навчального року досліджувала її. Здавалося б, нічого нового в даному питанні знайти не можна, проте наполегливість приносить результат. Наукове дослідження, виконане ученицею, цікаве та грунтовне. Це Аня довела  в обласному етапі захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН в Кіровоградській області, посівши ІІІ місце у секції "українська література"

Вивчення етнографічного матеріалу в художніх, публіцистичних та краєзнавчих творах класиків української літератури, в яких описано активне побутування народної демонології в суспільній свідомості українців має наукове, суспільне й виховне значення, сприяє всебічному розширенню світогляду, духовному збагаченню й культурному відродженню нації. Використання образів народної демонології стало традиційним для української літератури.

 Слов’янська демонологія багата на різноманітних істот, яких поважали, задобрювали, боялися люди. Деякі з них вже частково або й зовсім забулися. Та цього не можна сказати про відьму, адже в її існування і досі вірять. Образ цей постійно набуває нових рис – їх домальовує народна фантазія. Та ще цікавіше демонологічну істоту описують у своїх творах літератори. Адже вони можуть не тільки використовувати описані риси та можливості відьми, а й вигадувати нові, по-своєму пояснюючи її образ. Тому дійсно актуальним є вивчення побутування цієї істоти в українській літературі.
Мета дослідження полягає у тому, щоб на основі комплексного аналізу дослідити особливості художнього зображення демонологічних істот в повісті «Конотопська відьма» Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка.
Для досягнення мети потрібно було виконати такі основні завдання:
-         зробити короткий огляд праць українських етнографів з досліджуваної теми;
-         простежити відповідність етнографічним дослідженням демонологічних персонажів у творчості Г. Ф. Квітки-Основ’яненка;
-         вивчити особливості образу відьми як напівдемонологічної істоти, проаналізувати його художнє втілення в повісті «Конотопська відьма».
Об’єкт дослідження – образ відьми як напівдемонологічної істоти в етнографічних розвідках та в повісті Г. Ф. Квітки-Основ’яненка.
Предмет дослідження – творчість Г. Ф. Квітки-Основ’яненка як яскравий зразок художнього осмислення народної демонології українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар