Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

четвер, 16 березня 2017 р.

Дайджест "Твори поетів Гайворонщини про Т. Г. Шевченка"

Під час проведення Шевченківського тижня в школі з учнями 11 класу узагальнили матеріал дослідження за творчістю поетів Гайворонщини. Результатом став дайджест "Твори поетів Гайворонщини про                     Т. Г. Шевченка". 

Паспорт твору
Автор твору: Костянтин Костянтинович Лесьєв-Лесь.
Назва твору: «Шлях до Кобзаря» (1989) 
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема: переосмислення образу Т. Г. Шевченка.
Ідея: дух та мудре слово поета – безсмертні. У найважчі хвилини поетична думка Тараса Шевченка надихає  українців до глибоких роздумів, сприяє самовираженню та спонукає до відчайдушної боротьби. В його образі автор вбачає символ сили та  нескореності народу, з ним пов’язує щасливе майбутнє України та українців.
Поетика твору: метафори: «Квітуйте, Україно й українці», «Шуми, вируй, мій неспокійний Часе»; епітети: «гордий Дух бунтарства», «Кобзарю славний», «неспокійний Часе»;  порівняння: «як гусінь знищуй шкідників-чинуш»; персоніфікація: «Віще слово Сина».


Паспорт твору
Автор твору: Костянтин Костянтинович Лесьєв-Лесь.
Назва твору: «Славні наші гайворонці» (2004)
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема: земляки поета –  справжні патріоти рідного краю.
Ідея: поет говорить про земляків, як про гідних спадкоємців ідей великого Тараса, що засвідчили це патріотичними діяннями. Вони, як і всі українці, виховані  словом Великого Кобзаря, що надихає жити і творити для народу, об’єднує всіх в часи змін.
Поетика твору: метафори: «Сіль землі, України окраса», «час оновлень сурмить», «На великі діла подвигає Віще Слово і Дух Кобзаря»; епітети: «окрилене Слово», «лагідна мати», «злобним силам»;   окличні речення:
-         Дух звитяги, неспокій неси!
-         України Сини – патріоти –
Їм священні корогви нести!

Паспорт твору
Автор твору: Костянтин Костянтинович Лесьєв-Лесь з нагоди відкриття у    м. Гайвороні пам’ятника Т. Г. Шевченку 10 березня 2004 р.
Назва твору: «З Тобою ми» (2004)
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема: важливість  Шевченка для нації.
Ідея: образ Шевченка в цій поезії є водночас і символом єдності народу, і символом поступу до свободи та щасливого життя.
Поетика твору: метафори: «Порадиш. як перебороть біду», «В святій борні за волю золоту»;  епітети: «волю золоту», «Весняна над Тобою неба синь»;   порівняння: «Ти будеш нам, немов зоря, світити»;  велика літера: «Весняна над Тобою неба синь»,  «Уклін Тобі, нескорений Тарасе».

Паспорт твору
Автор твору: Галина Берізка (Бровченко Галина Спиридонівна). Народилася 17 вересня 1920 року в с. Могильне. Вірш був написаний в 1930 році, коли авторка записувала свої перші поетичні спроби до рукописних книжечок.
Назва твору: «За кріпацьких часів на Вкраїні» (1930).
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема: поетичний опис біографії Т. Г. Шевченка.
Ідея: поетеса Гайворонщини високо підносить роль творчості Шевченка не лише для України та українців, а й для всієї світової громадськості. В її поезії він – не просто геніальний поет, а в першу чергу національний пророк.
Поетика твору: метафори: «зростав серед сліз і неволі», «І Вітчизну свою боронити, Піднімати її до небес!»;  епітети: «пишнім краю садів і долин», «убогій хатині», «великому серці», «невільний Кавказ», «немеркнучий дар», «жорстока доля».


Паспорт твору
Автор твору: до 190-річчя від дня народження Тараса Шевченка в день відкриття його пам’ятника в м. Гайворон Галина Берізка пише вірш-присвяту Кобзареві.
Назва твору: «Творець великий…» (2004)
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема: значення творчості Т. Г. Шевченка для України та українців.
Ідея:  творчість Тараса Григоровича Шевченка продовжує жити в сучасному українському суспільстві, є основою формування  української нації.
Поетика твору: метафори: «слави буйноцвіття», «творчості вогонь», «солов’єм співай», «слова Твої живі»; епітети: «Творець великий», «Вкраїни милої окрасо», «Твій молодий, квітучий вік»; окличні речення:
-         Творець великий, ти в могилі,
Але слова Твої  живі!
-         Ми, шанувальники сучасні,
Імення славимо твоє!
-         Живи в віках, Батьку Тарасе,
Своїх нащадків научай!

Паспорт твору
Автор твору: Оксана Маліновська.
Назва твору: «Як прочитала Кобзаря» (2008).
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: громадська лірика.
Тема:  сила Шевченкової думки в житті поетеси.
Ідея: авторка порівнює поезію Кобзаря із «зорею», яка світить над її життєвим шляхом, додає наснаги та сили. Шевченкове слово –  «живодайне джерело» для всіх поколінь «знов і знову».
Поетика твору: метафори: «збудились мрії найсвітліші», «Живе в серцях Шевченка Слово»; епітети: «живодайне джерело», «життєвий шлях», «мрії найсвітліші»;  порівняння: «Його слова, немов зоря».


Паспорт твору
Автор твору: Іван Гайворон (Іван Йосипович Герун).
Назва твору: «Створений світ» (2008).
Літературний рід: ліричний твір.
Жанр: філософсько-громадська лірика.
Тема: роль Т. Г. Шевченка в житті українського суспільства та самого поета.
Ідея: Шевченко – символ правди, честі, вірного служіння рідного народу. Кобзар виступає мірилом гідності і честі не лише автора твору, а й кожного свідомого українця. Іван Гайворон рішуче засуджує сліпе поклоніння та використання пам’яті Кобзаря для власних інтересів.
Поетика твору:
-         метафори:
-         Стогнали хмари змучені подерті –
Летіли блискавиці з-під брови...
-         Штрика прострілом всеімперські вуха.
-         Мої думки, для ваших каст ворожі,
Щодень стоять в нескорі на плацу.
-         Бездарність істину бере на кпини.
-         Циганить вперто вітер за вікном.
-         Світанням дихав на столі рукопис…
-         А час в долонях пробива дірки.
-         епітети: реалістичні: «випалений степ», «імперська казарма», «холодний Петербург», «люта кривда», «ліниві землячки», «батьківська оселя», «новітня держава», «чорні хмари», «замулені джерела», «порвані дроти»; метафоричні: «люта смерть», «двожильна мова», «найгостріша мить», «невідступний склеп», «непроглядний царський мур», «безпросвітні біди», «Вогненний плац», «тиша мертва», «бурхливе горе», «слова пророчі», «пригаслі думи»,  «найчистіший струм», «безберега гіркота», «кревні біоструми», «сонний дзвін», «продажні душі», «волю золоту», «Весняна над Тобою неба синь»;
-   порівняння: «дума, ніби човен в морі», «я заряджавсь, немов акумулятор», «народ об’їли, ніби саранча», «за правдою, мов за озоном, скучив», «день важкий, як вилитий з граніту»;
-      емоційно-забарвлена лексика:  «імперські чоботища», «ліниві землячки», «малоросійщини жучки»;
-         пасивна лексика: «вогнем єство пече», «став на прю», «в лабетах»;
-   авторські неологізми: «буйноголово розгойдувати неба сонний дзвін», «циганить вперто вітер», «безберега гіркота», «кревні біоструми». 

Немає коментарів:

Дописати коментар