Вітаю на блозі словесника. Сподіваюся, що інформація буде цікавою та корисною для Вас

Вітаю на блозі

понеділок, 18 квітня 2022 р.

19.04.2022

 

Будова тексту. Мікротема й абзац. Ключові слова в тексті й абзаці

Прочитайте теоретичний матеріал

У тексті, що розкриває певну тему, визначають мікротеми, ключові слова.

Мікротема — це виділена в тексті окрема, відносно закінчена думка. Перехід від однієї мікротеми до наступної позначається абзацом.

Абзац — це сукупність тематично об’єднаних речень, в одному з яких називається тема. Абзац становить відносно закінчену думку, часто це окрема мікротема цілісного тексту.

Тематичним називають речення, що визначає в ньому предмет мовлення й окреслює межі теми. Воно важливе як для читача, так і того, хто створює текст. Тематичне речення дає змогу читачеві й мовцеві ясно визначити тему й строго дотримуватися її розвитку в інших реченнях. У наведеному вище уривку тематичним є перше речення. Воно визначає тему — розповідь про бурхливі потоки річки Черемоша.

Залежно від інтонаційного оформлення частин тексту межі абзаців бувають різними за обсягом. Один абзац може об’єднувати кілька мікротем і складатися з кількох речень (рідше — з одного).

Ключовими називають слова, яким належить визначальна роль у тексті. За ключовими словами здійснюють пошук матеріалів певної тематики в мережі Інтернет. Ключові слова в поетичних текстах мають велике смислове навантаження, за ними часто можна визначити мотив поетичного твору, наприклад: у ліричному вірші В. Симоненка «Ти знаєш, що ти — людина?..» ключове слово — людина; провідний мотив поезії — неповторність кожної людини як особистості.

Опрацюйте §34

1. Прочитайте текст і виконайте завдання.

Колоча́ва — унікальне село на Закарпатті, з чудовими гірськими краєвидами, чистим повітрям, мінеральною водою. Тут збереглося чимало незайманих пралісів із багатими флорою та фауною. Гори вкриті смерековими й буковими лісами. У лісах щедро родять горіхи ліщини, на луках і в перелісках — ягоди ожини, яфони, брусниці, малини та суниці.

Є чимало легенд про походження назви селища. Найпопулярніша з них розповідає, що береги річки, яка протікає через село, колись були дуже болотистими. Отож коли перші поселенці просувалися ними, то вода набиралася в постоли та видавала специфічні звуки: «чавк-чавк». Через це річку назвали Чавка. Як мешканців запитували, де вони живуть, то чули у відповідь: «Коло Чавки». З часом назва річки трансформувалася в Колочавку, а мальовниче село прозвали Колочава (О. Сіренко).

A. З’ясуйте основну думку тексту, його стиль. Запишіть.

Б. Визначте тематичні речення в кожному абзаці. Випишіть їх.

2. Виконайте домашнє завдання на ст. 123 підручника "Українська мова. 9 клас"


Немає коментарів:

Дописати коментар